RSS
piątek, 05 października 2012

Składniki

  • przygotowana wcześniej sałatka warzywna z marynowaną papryką (poprzedni przepis)
  • 8 jajek (białka)
  • 3 plastry szynki
  • odrobina posiekanej natki pietruszki (może być suszona)

Sposób przyrządzenia

Do sałatki dodajemy drobno pokrojoną szynkę.

Połówki jajek (bez żółtek) układamy na półmisku.

W środek każdego nakładamy sałatkę.

Na wierzch posypujemy natką pietruszki

Tagi: jajka
09:33, kobiderta1771
Link
wtorek, 02 października 2012

Składniki

  • ciasto:
  • 4 jajka
  • 2 białka
  • 20 dag.cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 5 dag orzechów włoskich drobniutko posiekanych
  • 5 dag.rodzynek
  • 10 dag.kokosu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • krem:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 budynie śmietankowe
  • 20 dag masła (1 kostka)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 opakowania delicji
  • 2 galaretki brzoskwiniowe.

Sposób przyrządzenia

Białka ubijamy z cukrem na sztywno.

Następnie delikatnie dodajemy żółtka i bakalie oraz mąkę zmieszaną z proszkiem i kakaem.

Pieczemy w tem ok.

180 stopni przez 40 min.

Ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem.

Jeśli jest suchy to znaczy że jest upieczone.

Brzoskwinie kroimy w paseczki.

Sok z cukrem gotujemy a budynie rozpuszczamy w 1 /2 szklanki wody i dodajemy do nich żółtka i dobrze mieszamy.

Wlewamy do gotującego się soku i mieszamy do zgęstnienia.

Studzimy.

Masło ucieramy na puch i dodajemy zimną masę.

Galaretki rozpuszczamy wedle przepisu na opakowaniu.

Na ciasto wykładamy połowę kremu, na to wykładamy delicje czekoladą na dół.

Wykładamy resztę kremu.

Na nim układamy brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką

Tagi: ciasto
11:59, kobiderta1771
Link
sobota, 29 września 2012

Składniki

  • 1/2 kubeczka sera wiejskiego
  • garść słonecznika
  • garść pestek dyni
  • papryka w proszku

Sposób przyrządzenia

Do miseczki włożyć twarożek, posypać ziarnami i papryką, wymieszać.

Pychota :)

Tagi: zdrowe
11:31, kobiderta1771
Link
czwartek, 27 września 2012

Składniki

  • 30 dag filetów z dorsza
  • 3 łyżki bitej śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 4 gałązki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jaja
  • 8 kromek chleba tostowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • bułka tarta
  • oliwa z oliwek
  • 2 cytryny

Sposób przyrządzenia

Filety rybne pokroić na małe kawałki i zmiksować ze śmietaną.

Mus rybny przełożyć do miski.

Dodać do miski posiekane zioła, rozgnieciony czosnek, rozbełtane jaja i pokruszony chleb tostowy.

Wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem.

Uformować ok.

50 małych kuleczek.

Krokiety obtoczyć w bułce tartej, a następnie smażyć na oliwie na średnim ogniu.

Gotowe krokiety pokropić sokiem z cytryny.

Podawać z cytryną pokrojoną w ósemki

Tagi: krokiety
12:35, kobiderta1771
Link
sobota, 22 września 2012

Składniki

  • 2 porcje
  • 2 kubki zsiadłego mleka
  • 1 młody ogórek
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 5 dag orzechów włoskich
  • sok z cytryny lub ocet
  • sól

Sposób przyrządzenia

Ogórek razem ze skórk kroimy w kostkę, orzechy rozgniatamy, zieloną pietruszkę siekamy, po czym wszystko zalewamy zsiadłym mlekiem, nieco solimy i zakwaszamy.

Całośc mieszamy

Tagi: zupa
12:22, kobiderta1771
Link
piątek, 21 września 2012

Składniki

  • 5 szklanek mleka
  • torebka budyniu śmietankowego
  • 4 żółtka
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • kostka masła lub margaryna
  • cukier lub aromat waniliowy
  • 2 paczki dużych niezbyt słonych krakersów

Sposób przyrządzenia

Napoleonka: 4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.

Pozostałe zimne mleko wymieszać z budyniem, mąką, żółtkami i wlać do gotującego się mleka.

Mieszając, gotować aż masa zgęstnieje.

Połowę krakersów położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć gorącym kremem i resztą krakersów.

Posypać cukrem pudrem.

Odstawić do ostygnięcia.

Napoleonka gotowa!

Tagi: napoleonka
14:33, kobiderta1771
Link
środa, 19 września 2012

Składniki

  • paczka makaronu świderki
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

Makaron gotujemy ardente, szczypior rzodkiew oraz pietruszkę siekamy drobno całość mieszamy.

Dodajemy do smaku sól pieprz ewentualnie odrobinę majonezu

Tagi: sałatka
09:58, kobiderta1771
Link
wtorek, 18 września 2012

Składniki

  • 1 szklanka ryzu
  • 2 szklanki mleka pol na pol z woda
  • 1 lyzka masla
  • 2 pelne lyzki cukru
  • cukier waniliowy
  • pol lyzeczki soli
  • 3 jajka
  • 50 dag owocow(truskawki
  • wisnie
  • czarne jagody
  • poziomki
  • starte jablka)
  • tluszcz i tarta bulka do formy

Sposób przyrządzenia

Ryz ugotowac z mlekiem (pol na pol z woda) z dodatkiem masla.

Zoltka(z 3 jajek) ubic z cukrem, wymieszac z ryzem, dodac piane(z 3 jajek)ubita na sztywno z sola, delikatnie polaczyc.

Ulozyc polowe masy ryzowej na tortownicy wysmarowanej tluszczem i wysypanej tarta bulka, rozlozyc owoce, posypac cukrem waniliowym, przykryc pozostalym ryzem, wstawic do dobrze nagrzanego piekarnika(220 stopni) i zapiekac przez 20 min.

Podawac ryz ze smietana lub posypany cukrem z wanilia

Tagi: baba
18:53, kobiderta1771
Link
piątek, 14 września 2012

Składniki

  • 1/2 szkl. maki
  • 1/2 szkl. mleka
  • jajko
  • 2-3 duze cebule
  • sol
  • pieprz
  • olej

Sposób przyrządzenia

Jajko ubijamy, dodajemy mleko, sol i pieprz.

Stopniowo wsypujemy make i wyrabiamy ciasto, ktore powinno miec konsystencje gestej smietany.

Cebule obieramy, kroimy w cienkie prazki, a nastepnie rozdzielamy na pojedyncze pierscienie.

Za pomoca widelca zanurzamy pierscienie w ciescie i smazymy na goracym oleju z obu stron, az nabiora zlotego koloru

Tagi: chipsy
17:34, kobiderta1771
Link
wtorek, 11 września 2012

Składniki

  • ok.1
  • 5kg żółtej dyni
  • 1 l mleka
  • sól lub cukier
  • ewentualnie garstka kluseczek typu kolanka
  • muszelki...

Sposób przyrządzenia

Dynię obieramy i kroimy w kostkę.

Mleko zagotowujemy i na gorące wrzucamy kosteczki dyni .

Gotujemy mieszając az wszystko będzie miękkie.

Pod koniec gotowania roztrzepujemy kołotuszką na krem.

Niektórzy dodają do tego jeszcze troszkę ugotowanego osobno makaronu.

Można to jeść na słodko lub z odrobiną soli

Tagi: Banianka
06:53, kobiderta1771
Link
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24